Sony A6300 Body Aynasız Fotoğraf Makinesi İncelemesi ve Teknik Özellikleri
Sony Alpha A6300 aynasız fotoğraf makinesi ile sınırlarınızı zorlayın. Zira bu yeni Sony modeli fotoğraf pazarına etkili bir giriş yaptı diyebiliriz. Sony kodlama konusunda ne düşündü bilinmez ama A6100 beklenirken A6300 çıkınca insanlar bir şaşırıyor haliyle. Ama bizim için kodlaması değil yapabildikleri önemli. Sırasıyla temel değişiklikler, 4D fokus ve 425 nokta Faz AF sistemi; 4K video ve Slog3 seçeneği, göze çarpan ilk değişiklikler. Bu değişiklikler zaten yeni bir modele geçmek isteyen ve ilk defa fotoğraf makinesi alacak olanlar için bile mükemmel. Bunun haricinde video kamera konusunda düşünceli olan ve kaliteli kısa filmler çekmek isteyen giriş seviyesideki kullanıcıların da radarına gireceği söylenebilir. 4K video ile istediğiniz düzenlemeyi yapabiliyor olma rahatlığı ve Slog3 gamma seçeneği ile neredeyse ham bir video elde edebilme seçeneği video çeken kullanıcıları kendine çekmeye yeter.

Fotoğraf anlamında iyileştirilmiş Bionz X işlemci sayesinde ISO performansı ve düşük ışıktaki fotoğraf kalitesi de artırılmış. En önemli konulardan biri de Sony A6000 ile vurgulanan seri çekim ve AF hızları. Zira normal bir DSLR bile 11fps hıza hala erişememişken ortalama 1700TL'ye Sony A6000 alarak 11fps seri çekim hızına kavuşabiliyorsunuz. Bu özelliğinde değişikliğe gitmeyen ve yine 11fps seri çekim hızına sahip Sony Alpha A6300 modeli hız konusunda öncelikle videoda 120fps gibi slow motion görüntüler yakalayabilmesi. Tabii ki bunu full hd 1080p video kaydında yapabiliyorsunuz ve bu da neredeyse üst sınıf video kameralarda bile olmayan bir özellik.
4K kaydı yaparken 30fps çekim yapan A6300 gerçek manada bir video çekebilen aynasız diyebiliriz. Hız konusunda ikinci önemli şey ve asıl vurgulanması gereken şey ise tabii ki 425 nokta faz algılamalı AF sistemi. 169 noktası hassas ve kontrast algılamalı olan A6000'den sonra aynı kontrast algılama sistemini kullanan modelin 425 faz algılama noktasına sahip olması videodaki AF ve fotoğraftaki hareketli sahneler için mükemmel bir hız sergiliyor. Hal böyle olunca üst sınıf DSLR modelleri geçen bir hıza sahip olabiliyor.
Şimdi bu kadar yazıdan sonra bunları biraz daha açalım. Detaylı özelliklere değinmeden olmaz; çünkü bu makine gerçekten üst sınıfın sınırlarını zorlamak değil geçmiş bile.

24.2MP Exmor CMOS Sensör ve BIONZ X İşlemci
Sony A6300, bir önceki modelde olduğu gibi 24.2MP Exmor Sensör ile sunuldu. Peki neden daha fazla megapixel yok? Çünkü gerek yok. APSC sensörlü bir fotoğraf makinesine yaklaşık olarak 100mp fotoğraf çekmesi de sağlanır ama belirli özellikler kısılması gerekir. Örneğin ISO Hassasiyeti. Eğer yine 51.200 ISO eşdeğerine çıkmak isteniyorsa burada öyle bir işlemci yer alması gerekiyor ki bol noise li fotoğrafı düzeltebilsin. Kafanız karışsın istemiyorum ama bu tarz bir teknoloji de bu fiyata sahip olmaz ve onun adı da hemen bir üst sınıfında yer alan A7R II modeline eşdeğer olur. Yni onun da olduğu bir Sony var anlayacağınız. 24.2MP oldukça yeterli ve kimi zaman da fazla gelebilecek bir fotoğraf çözünürlüğü. Yaklaşık olarak 70x100cm lik bir baskıyı rahatlıkla alabildiğiniz bir çözünürlük yeterli olmalı. APS-C yani Sony fotoğraf makinelerinde 1.5x crop sensörlü diyebileceğimiz A6300 yüksek ışık hassasiyetine sahip CMOS sensör kullanıyor. BIONZ X işlemci ile birlikte doğru oaantılı bir sensör yapısına sahip modelin fotoğraftaki performansı kadar videodaki performansı da oldukça etkili.
14-Bit ham fotoğraf veren ve saniyde 11fps ile 21 kareye kadar RAW çekim yapabileceğiniz yüksek hız, sensör ve işlemcinin başarısından kaynaklanıyor diyebiliriz.

4D Focus Sistemi
169 kontrast 425 faz AF sistemi ile gelmiş geçmiş en iyi crop aynasızlardan olan Sony A6300, rakip tanımıyor diyebiliriz. Zira beklenen zaten A6000'deki sistemden fazlası değildi ama bunun geliştirilmiş bir versiyonu ile artık anı yakalamak deyimi anın öncesini de yakalamak olarak değiştirilebilir. 0,05sn ile hassas ve kararlı af yapabilen modelin bu konuda büyük abilerinin yanındaki yerini alacağı kesin. Fotomuhabir olursanız bence böyle bir makineyi denemek gerek zira yarı yolda bırakmayacağı kesin.
4D odak sistemini etkin şekilde kullanabilir, bunun haricinde göze netleme yapabilir, ayrıca AF-C ve AF-S modlarında kullanırken bu hızından dün vermemiş olursunuz. Aynı özelliğin videoda konu takibi ile sınırlandırıp hızlandırılabildiğini de söylemek gerek. Bitti mi, bitmedi tabii ki manuel fokus konusunda da fokus peaking ve detaylı yakınlaştırma ile daha doğru netleme sağlayabilirsiniz.
Sony A6300 4K UHD Video Kayıt
Sony A6300 4K video kaydı alabileceğiniz yeni bir sony modeli. Lensi değişmeyen RX100 IV ve RX10 II modellerinin önüne geçmesi bekleniyor; ama A7S, A7S II ve A7R II modellerini sensör boyutları konusunda sınıf atlayamayacağı için ara bir model gibi düşünebilirsiniz. 4K video kaydı dışında oversampling ile Süper35mm (6000x3376)kayıt yapabiliyorsunuz. 4K video 30fps ile kayıt alabildiğiniz A6300, 1080p yani full hd ile 120fps video kaydı alabiliyor. 5x daha yavaş -slow motion- görüntüler yakalamak full hd ile mümkün kılınmış. Bu da video çeken kullanıcıları fazlasıyla sevindirecek bir özellik diyebiliriz. 4K videoda 4:2:2 için HDMI ile harici kayıtçı kullanmanız gerekiyor bunu da belirtmek gerek.
Özel Renk Profilleri ve S-log3 Gama
Video çekimlerinde RAW çekim dışında ham ve yüksek dinamik aralığa sahip çekimler yapabilmek önemlidir. Zira video düzenlemesi daha zor olan binlerce fotoğraftan oluştuğunu varsayarsak ortaya ciddi bir işlem girmesi gerekir. Böyle bir durumda ham ve %1300'e kadar yüksek bir dinamik aralıkta videolar yakalayabilen Sony A6300 S-log3 renk profilini kullanıcısına sağlayabiliyor. Bu da gölgeler ve vurgulardaki detayların daha iyi kaydedilmesini ve post prodüksiyona girdikten sonra da sıkıntı yaşanmamasını sağlıyor.

Sony A6300 Body Tasarımı
Magnezyum alaşım gövde kullanılan Sony A6300, sağlamlık konusunda da DSLR modelleri aratmıyor. Küçük gövdede böyle bir özellik ise her zaman bulunamayacak bir özellik.

XGA Tru-Finder 2.36M-Nokta OLED Elektronik Vizör
Yazması zor olsa da özellik bakımından oldukça kapsamlı olan bu vizör aynasızlarda ilk aranan özelliklerden. Zira ilk aynasız modellerde vizör bulmak zor oluyordu ve bunu ekstra özellik olarak eklendiğinde fiyatını artırıyordu. DSLR model kullanan fotoğraf severlerin en çok aradığı şey olan vizör konusunda rakiplerini ezdi geçti diyebiliriz. Zira bu çözünürlükte nadir vizörlerden birisine sahip modelin yine küçük yapısında böyle bir şeyi barındırması artı bir özellik olarak görülebilir.

A 3.0 "921.6K-Nokta LCD Ekran
3.0" boyutundaki LCD ekranı hareket kabiliyetini bir önceki model ile aynı olduğunu söyleyebilirim. Daha büyük bir ekrana ihtiyaç duymayacağınız, çözünürlük anlamında da yeterli bir seviyede tutulan ekran fotoğraf ve videolarınızı çekerken herhangi bir tepkime gecikmesine neden olmuyor. Anlık görüntüyü doğrudan iletebiliyor.

Sony Dahili WiFi ve NFC Özellikleri
Sony bu özelliği uzun yıllar kullanacak gibi çünkü çok kullanışlı. Artık birçok fotoğraf makinesinde bulunan Wi-Fi özelliği artı olarak görülmese de basit arayüze sahip Play Memories Apps ile birlikte kullanım kolaylığı sunuyor diyebilirim. A6000'deki sistemden farklı olmasa da bu alanda sınıfının en iyilerinden birisi olduğu kesin. Wifi ne için gerekli? Artık her fotoğrafımızı olmasa da birçoğunu sosyal mecralarda paylaşır olduk. Araya girecek olan hafıza kartını okuyucuya takmak bilgisayara oradan da mobil cihaza yönlendirme işini geride bırakmamızı sağlıyor. Hatta şöyle diyebiliyoruz. Bilgisayara ne gerek var. Doğrudan dropbox gibi sitelere mobil vasıtayla gönderebiliyoruz. Yani verileri yine veriler içinde saklıyoruz. NFC özelliği de yakın alan etkileşim için oldukça hızlı bir sistem.

Sony A6300 Sessiz Çekim Modu
Sony A6300 zaten sessiz bir aynasız. Ayna mekanizması sesinin dışında perde mekanizmasının sesini de yansıtmayan modeli saniyede 3 kareye kadar sürekli sessiz çekime de izin tanıyor. Müze ve benzeri yerlerdeki çekimlerde oldukça kullanışlı bir özellik.

Dynamic Range Optimizer (DRO)
Yüksek dinamik aralığına saihp fotoğrafları herkes çekmek ister. Zira doğru pozlama ve kontrast değerlerine getirmek ise doğru ışık dışında mümkün olmayabiliyor. Ama Sony DRO ile bu optimizasyonu sağlayabiliyor. Sony A6300 artı hanesine bir özellik daha eklemiş olduk.

Otomatik HDR Modu.
Üç ardışık karenin tek fotoğrafta birleştirilmesi ile gerçekleşebilen High Dynamic Range yani - / 0 / + pozlamalarda çekilmiş fotoğrafları gölgeleri ve vurguları doğru kaydetmesi için birleştirebiliyor. Bu da daha doğru pozlamaya sahip bir fotoğraf elde etmemiz için gerekli.

Gelişmiş 1200 Bölgeli Değerlendirmeli Ölçüm Sistemi
İşte bu önemli özelliklerin başında. 1200 noktadan ölçüm alıp daha doğru pozlamadaki fotoğrafı tek fotoğrafta sunmaya çalışan A6300 farklı pozlama değerlerinde çekmeniz gereken farklı bölgeleri çözüp doğru fotoğrafın oluşmasında önemli bir etken oluyor.
- 2MP APS-C Exmor CMOS Sensör
- BIONZ X Görüntü İşlemci
- XGA Tru-Finder 2.36M-Nokta OLED EVF
- 0" 921.6K-Nokta Tilt LCD Monitör
- Dahili UHD 4K 30 ve 1080p 120 Video Kayıt
- S-log3 Gamma ve Görüntü Assist İşlevi
- Dahili Wi-Fi ve NFC
- 425 Faz-AF Noktası ile 4D FOCUS
- 11 fps Seri Çekim ve ISO 51200
- Hava ve Toza Dayanıklı Magnezyum Alaşım Gövde